Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecké letouny zaútočily na pozice radikálů v Sýrii, napadly také Kurdy v Iráku

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Letouny turecké armády v neděli zaútočily na 29 pozic radikálů z Islámského státu (IS) v severní Sýrii. Bojové operace Ankary mají ale za cíl také zastavit postup syrských kurdských milicí YPG.

Při nedělním náletu byly podle turecké armády zabiti čtyři islamisté a o život přišli dva příslušníci místní povstalecké skupiny podporované Ankarou.

Turecká armáda se k bojům v Sýrii připojila letos v srpnu. Její letectvo v uplynulých dnech vystupňovalo údery na cíle na severu země, neboť rebelové, které Turecko podporuje, se blíží k Al-Bábu. Toto město ovládá IS a o jeho dobytí se snaží také syrské kurdské milice.

Kurdové se účastní bojů proti IS, ale Ankara YPG označuje za spojence Strany kurdských pracujících (PKK), která je řazená k teroristickým organizacím.

Turecké vzdušné síly napadly v neděli večer také cíle PKK v severním Iráku. Údery následovaly několik hodin poté, co se odnož PKK přihlásila ke krvavým sobotním teroristickým útokům u stadionu v Istanbulu, při nichž zahynulo 39 osob a desítky dalších byly zraněny.

Témata:  Turecká armáda Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy