Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Halabu vypuklo kruté násilí na civilistech

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek/New York - OSN velmi zneklidnily informace, podle kterých se v posledních hodinách v syrském městě Halab stává obětí krutého násilí mnoho civilistů, a to včetně žen a dětí. Syrská státní televize tvrdí, že režimní síly se spojenci kontrolují již 99 procent města.

"Při zdůraznění, že Spojené národy nejsou s to ověřit z nezávislých zdrojů tyto informace, chce generální tajemník Pan Ki-muna vyjádřit své velké znepokojení zúčastněným stranám. Řekl svému zvláštnímu emisarovi pro Sýrii, aby se tím se zúčastněnými stranami rychle zabýval," uvedl mluvčí OSN v New Yorku.

Syrským vládním jednotkám se v posledních týdnech podařilo s pomocí ruských letadel postupně vyhnat z města téměř všechny protivládní ozbrojené vzbouřence, které podporují západní spojenci v čele s USA.

Bitva o syrský Halab se chýlí ke konci, povstalci přišly o další desítky lidí a se stáhli ze všech šesti důležitých čtvrtí, které dosud ovládali, oznámil v pondělí Ramí Abdar Rahmán, šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy