reklama

Kolaps IS v nedohlednu

IS, jehož kolaps není v dohledu, ukazuje, jak houževnatým nepřítelem je, soudí expert. Odkazuje na skutečnost, že uplynulou neděli jeho černě odění bojovníci znovu získali kontrolu nad Palmýrou, historickým syrským městem, z něhož byla organizace s velkou slávou v březnu vyhnána.

Ofenziva u Rakky pak stále nezačala a Bašár Assad dal podle historika jasně najevo, že ani nepohne prstem, aby IS z jeho faktické metropole vyhnal. "(Syrský) režim na Rakku dávno zapomněl a zodpovědnost ponechal na Američanech. Nechť ti, koho Daéš znepokojuje, jdou a odstraní ho," cituje Boot slova nejmenovaného představitele syrské vlády v rozhovoru pro agenturu Reuters.   

To přenechává úkol osvobodit Rakku pestré koalici syrských Arabů a kurdských milicí podpořených asi 500 příslušníky amerických zvláštních jednotek, včetně těch, jejichž vyslání do regionu bylo oznámeno minulý týden, soudí odborník.  

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"A Mosul? Útok na druhé největší irácké město začal 17. října a zpočátku vykazoval rychlý postup příměstskými vesnicemi a čtvrtěmi," připomíná Boot. Dodává, že nyní však irácké jednotky bojují v těžké městské bitvě blok od bloku, přičemž postupují z východu na západ. Jelikož panuje strach z civilních ztrát, celý postup limituje nepřípustnost nasazení plné palebné síly, jak učinil v Aleppu Asad, který necítí žádné výčitky z prolévání krve nevinných, deklaruje historik.    

IS tak šikovně využívá civilisty jako živé štíty, shrnuje expert. Doplňuje, že to způsobuje těžké ztráty nejen mezi obyvatelstvem Mosulu, ale též mezi elitními iráckými protiteroristickými silami, které útok vedou.

Opakují se staré chyby

Irácké síly by podle odborníka učinily dobře, pokud by tomuto zápolení v podobě bojů dům od domu předešly nasazením rozvratné taktiky, kterou použily americké jednotky při obsazování Bagdádu v roce 2003. Tehdy americké obrněnce provedly nájezdy do městského centra, což vedlo k rychlému zhrocení Saddámova režimu, připomíná Boot. Soudí, že letecké údery na centrum Mosulu by mohly dosáhnout podobného výsledku.    

"Ale taková taktika je zřejmě mimo schopnosti Iráčanů, což je ponechává v těžké a nákladné bitvě, která při současném tempu může trvat do března," varuje historik. Podotýká, že mosulské ofenzivy se přitom neúčastní pouze irácké bezpečnostní složky, ale také kurdští pešmergové a především problematické ši'ítské milice známé jako Lidové mobilizační síly, případně pod arabským názvem Hašd Šaabí.  

Právě tyto milice si vydobyly dominantní postavení okolo významného severního města Tal Afar, kde na přelomu let 2005 a 2006 začala přelomová americká protipovstalecká kampaň, konstatuje expert. Dle jeho názoru je ještě důležitější, že Hašd Šaabí získávají dominantní postavení v Bagdádu.     

"V rámci tohoto nepříliš sledovaného, ale velmi znepokojivého vývoje irácký parlament přes protesty sunnitských zákonodárců nedávno odhlasoval plné zapojení Hašd do iráckých bezpečnostních složek," píše odborník. To podle něj znamená, že výnosy z irácké ropy budou využity k placení milicionářů, které v praxi kontroluje Teherán, jelikož jim dominují íránské jednotky Quds.    

To vysílá signál o vyloučení iráckých sunnitů, což může prospět pouze IS a dalším sunnitským extremistickým skupinám a zároveň podkopat veškerý taktický postup, kterého u bašt IS dosáhnou irácké a syrské jednotky, konstatuje Boot. "Jim Mattis, Trumpem nově navržený (americký) ministr obrany, bude mít práci, aby se z toho vysekal a pokusil se dostat tažení proti IS zpět do kolejí," uzavírá expert.