Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec ilegální migrace? Mexické státy brojí proti Trumpovi

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Mexico City – Donald Trump mluvil o tom, že z USA deportuje miliony ilegálních běženců. Velká část z nich přichází ze sousedního Mexika, i proto mluví o tom, že na hranicích mezi oběma zeměmi nechá vybudovat plot a že donutí Mexičany, aby za ni zaplatili. Některé mexické státy se teď spojily a chystají se bránit.

Čtyři severní mexické regiony vytvořily alianci k ochraně svých zájmů, které mohou být v ohrožení ve chvíli, kdy Donald Trump nastoupí do Bílého domu. Lídři států Baja California, Chihuahua, Tamaulipas, a Nuevo León se setkali, aby diskutovali o řadě otázek, které vypluly na povrch po amerických volbách 2016 - včetně migrační politiky a změny režimu daňové koordinace.

Guvernéři se podle serveru Express shodli na tom, že vytvoření fondu pro vnější hranice z federálního rozpočtu by umožnilo regionům uspokojit potřeby, které by mohly nastat při případném vracení Mexičanů po očekávané změně vlády ve Washingtonu.

Hlava státu Nuevo León Jaime Rodríguez Calderón upozornil na potřebu upravit fiskální schéma a na to, že je třeba více ekonomicky podporovat hraniční státy, které by mohly být ovlivněny migrací - a to buď proto, že do nich budou repatriováni mexičtí občané z USA, nebo proto, že tam migranti zůstanou, pokud se jim nepodaří překročit hranici.

„Musíme na tom pracovat, protože naše města jsou příjemci obou těchto skupin. V případě Nuevo Leon do metropolitního města Monterrey přišlo 120.000 lidí, kteří tu zůstali. Když nepřejdou do Spojených států, zůstávají tam. To samé se děje v Ciudadu Juárez, Laredu, Reynosu, Mexicali nebo Tijuane," varoval.

Rodríguez Calderón také dodal, že představitelé čtyř států vytvoří pracovní skupinu, která bude analyzovat zvláštní problémy při definování společné strategie.

Trumpovo ohromující volební vítězství v Mexiku vyvolalo velké obavy. Budoucí americký prezident popsal Mexičany jako pašeráky drog, závisláky, zločince a násilníky. Zároveň slíbil postavit zeď podél hranic s Mexikem, aby je zastavil.

Na jednom z volebních shromáždění doslova řekl: „Spojené státy se staly skládkou pro problémy všech ostatních. Mexiko posílá lidi, kteří mají spoustu problémů, a oni přinesou tyto problémy k nám. Přináší drogy, přináší trestnou činnost, jsou to násilníci."

Témata:  Mexiko Donald Trump migrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy