Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ikona feminismu je nekorektní, zní na adresu velvyslankyně OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Vůči nominaci komiksové super-hrdinky Wonder Woman na post velvyslankyně OSN pro genderovou rovnost se zvedla velká vlna kritiky. Po dvou měsících její role v 193 členné nadnárodní organizaci skončí v pátek, i přes plány na její využití v kampani na podporu a posílení žen a dívek, která by měla trvat do roku 2017. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Už během nominování super-hrdinky 21. října se desítka zaměstnanců v sídle OSN v New Yorku na protest obrátila čelem. Téměř 45 000 lidí podepsalo online petici požadující po generálním tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, aby přehodnotil výběr postavy.

"Přestože původní tvůrci mohou měli v úmyslu, aby Wonder Woman reprezentovala silnou a nezávislou žena „válečnici" s feministické zprávou, skutečností je, že současná iterace postavy sestává z prsaté, bílé ženy nemožných proporcí, spoře oděné v třpytivém, stehna odhalujícím kostýmu, " píše se v petici. „Je alarmující, že OSN by považovala za vhodné použít charaktere s otevřeně sexualizovanou image v době, kdy titulkem zpráv ve Spojených státech a ve světě je objektivizace žen a dívek. "

OSN nezveřejnila další podrobnosti o tom, proč kampaň Wonder Woman končí tento týden. Mluvčí Jeffrey Brez řekl, že kampaně používající románové postavy často netrvají déle než několik měsíců. Připomněl případ Angy Birds, což je kolekce animovaných postav z mobilních videoher, které byly použity jako vyslanci klimatu v březnu na jediný den.

BBC připomíná, že nominace Wonder Woman přišla v době, když samotná OSN byla vystavěna velké kritice za nedostatek rovnosti žen a mužů ve vedoucích rolí. Přes všechny kampaně nikdy generálním tajemníkem nebyla žena a podle jedné analýzy v roce 2015 devět z deseti vrcholných manažerských pozic připadlo mužům.

DC Entertainment, pod kterou spadá DC Comics vydávající příběhy s ženskou super-hrdinkou, uvedl, že byl potěšen rolí Wonder Woman v globálních cílech OSN usilujících o dosažení rovnosti žen a mužů a posílení postavení žen a dívek do roku 2030. Speciální edice komiksové knihy Wonder Woman věnující se posílení žen a dívek, oznámená v říjnu, je plánována na příští rok, řeklo vydavatelství patřící do mediálního konglomerátu Time Warner.

Kdo je Wonder Woman

Wonder Woman je mýtickou, velmi mocnou Amazonkou z utopistického Rajského ostrova (Paradise Island), obývaného jenom samými ženami. Spolu s Batmanem a Supermanem patří Wonder Woman mezi nejstarší a nejikoničtější super-hrdiny (společně jsou často označováni jako Trojice). Vznikla už v roce 1941 jako pozitivní vzor pro dívky. Později se stala ikonou feministické hnutí. Např. jedna z nejvýznamnějších amerických feministických aktivistek, Gloria Steinem ji umístila na obálku Ms. Magazíne pod titulkem „Wonder Woman for President." Momentálně se s Wonder Woman připravuje hraný film, který by měl jít do kin 1.6.2017.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) feminismus

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy