Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit v Bruselu: Kritika se valí na Rusko. Které ze mi se dostane pomoci?

Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Foto: European Union

Štrasburk - Ve čtvrtek se v Bruselu uskuteční další summit EU. Bude se na mě řešit situace v afrických zemích a uprchlická krize. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker už dnes na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku výslovně ocenil dohodu s Tureckem o navracení migrantů.

Další spolupráce EU s Tureckem bude jedním z témat summitu šéfů států a vlád EU, který začne ve čtvrtek v Bruselu. Juncker dnes vyzvedl přínos dohody s Tureckem. Počet migrantů přicházejících na řecké ostrovy se podle něj snížil. Zatímco před uzavřením dohody v březnu za jeden den připlulo z Turecka do Řecka i 10.000 uprchlíků, snížil se tento počet v současnosti na průměrně 90 denně, uvedl předseda EK.

Podle Junckera si pomoc v migrační krizi zaslouží nyní hlavně Itálie. "Nenecháme v tom Itálii samotnou," uvedl. Projednat chce s premiéry a prezidenty evropské osmadvacítky také fungování partnerství uzavřených s pěti africkými zeměmi: Mali, Nigerem, Nigérií, Senegalem a Etiopií.

Vyjádřením europoslanců v rozpravě před summitem dominovala ale otázka aktuální situace v severosyrském Halabu. Kritika europoslanců mířila především směrem k Rusku. Podle předsedy největší parlamentní frakce lidovců Manfreda Webera má ruský prezident Vladimir Putin "krev na rukou".

Předseda frakce liberálů Guy Verhofstadt vyzval k uvalení nového balíčku sankcí na Moskvu kvůli zločinům, kterých se podle něj dopouští nejen v Halabu na civilistech.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Vladimír Putin

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy