Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie volila slovo roku. Stal se jím výraz "klobása demokracie"

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Sydney - Slovo roku si po Británii, Německu a Rakousku zvolila také Austrálie. Je jím výraz "klobása demokracie" (democracy sausage), který získal popularitu během letošních voleb, když si voliči kupovali u volebních místností občerstvení v podobě grilovaných klobás.

Národní jazykové centrum své rozhodnutí zdůvodnilo tím, že výraz se silně rozšířil hlavně na sociálních sítích. Předčasné parlamentní volby se v Austrálii letos konaly 2. července.

Slovní spojení "klobása demokracie" se podle agentury AP poprvé objevilo v roce 2012, když se u volebních místností prodávaly grilované hovězí klobásy. Termín se ale zpopularizoval až během těch letošních voleb. Premiér Malcolm Turnbull se v den voleb sám chopil grilovacích kleští u stánku před volební místností v Sydney a klobásy voličům podával. Když klobásu ochutnal lídr opozice Bill Shorten, řekl, že "takto skvěle chutná demokracie".

"Democracy sausage" je podle slovníku vydávaného australským jazykovým centrem "grilovaná klobása na plátku chleba, která se prodává u volebních místností v den voleb".

Dalším kandidátem na slovo roku byl například výraz "shoey" (od anglického slova shoe, neboli bota), který označuje konzumaci alkoholu z boty.

Témata:  Austrálie jazyky zajímavosti

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy