Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman změnil datum senátních a krajských voleb. Proč?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman poopravil své včerejší rozhodnutí a termín krajských a senátních voleb dnes vyhlásil na 7. a 8. října. Jde o nejzazší možný termín.

Zeman ve středu řekl, že volby vyhlásí na 14. a 15. října.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pak tlumočil názor odborníků resortu, že krajské volby je třeba uskutečnit do čtyř let od těch předchozích, tedy nejpozději 7. až 8. října. "Jinak hrozí, že krajské volby mohou být napadeny u soudu a prohlášeny jako celek za neplatné. Upozorním pana prezidenta na toto riziko a požádám ho, aby svoje rozhodnutí přehodnotil," napsal ministr na twitter.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček potom uvedl, že prezident jen chtěl vyjít vstříc senátorům a poslancům, kteří se s ním setkali v rámci návštěvy Středočeského kraje. Pokud by byl termín v rozporu se zákonem, je hlava státu připravena ho změnit, uvedl mluvčí.

Témata:  Volby 2016 Miloš Zeman volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy