reklama

Důležité však je, že tito mladiství mohou podle nových pravidel jako jediní z migrantů požádat o sloučení rodiny – a to se často děje, jak ukazuje případ, o kterém píše rakouský list Kronen Zeitung.

Do jednoho ze svých potomků vložila své naděje také obrovská rodina ze Sýrie. Ta má neuvěřitelných 31 členů, 14 z nich už žije v Německu, zbytek čeká na vstupní povolení v uprchlickém táboře v Turecku, píše Kronen Zeitung.

Právě kvůli podobnému slučování rodin je podle listu migrace do Německa na stále vysoké úrovni, a to i přesto, že se celkový proud migrantů snížil.

O osudu velmi početné syrské rodiny před několika dny informovala agentura DPA. Jako první se do země dostal jednadvacetiletý Hussein Abu Kashif (21), který do Německa přišel spolu se dvěma nezletilými sourozenci. Cesta jim trvala měsíc a zaplatili za ni 2 tisíce eur, uvedl migrant. On i jeho sourozenci získali povolení k pobytu na tři roky.

Jeho dalším cílem bylo dostat do země i další členy rodiny. „Vybrali jsme si Německo, protože Německo prohlásilo, že chce uprchlíky přijímat. Je něco jiného, když mě někdo pozve, než abych šel někam, kde mě nechtějí," uvedl.

I když už část jeho rodiny do Německa dorazila, 17 příbuzných stále čeká v Turecku. Kdy a jestli vůbec se i oni do země dostanou v rámci sloučení rodiny zatím není jisté. Většina z nich totiž nemá pasy. Hussein Abu Kashif odhaduje, že by to stálo asi 6100 eur, aby všichni z nich dostali cestovní doklady.

Podle údajů úřadů nezletilí bez doprovodu od začátku ledna do konce října letošního roku podaly 32,464 žádostí o azyl. Úřad rozhodl o 6496 z nich - 3842 nezletilých získalo azyl, 1644 obdrželo „doplňkovou ochranu" a 305 žádostí bylo odmítnuto.