Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU tlačí na Sýrii: Chce otevřít koridory do Halabu

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Moskva - EU využije všechny diplomatické kanály k tlaku na mezinárodní hráče v Sýrii s cílem zajistit okamžité otevření koridorů do Halabu (Allepo) k humanitární pomoci a evakuacím civilistů. Asadova armáda podporovaná Rusy převzalo plnou kontrolu nad severosyrským městem tento týden

"Tváří v tvář brutalitě syrského režimu a jeho podporovatelů, zvláště Ruska a Íránu, nejsme tak efektivní, jak bychom chtěli být. Ale utrpení syrského lidu nám není lhostejné," prohlásil v noci na dnešek předseda unijních schůzek Donald Tusk po schůzce, na níž prezidenty a premiéry osmadvacítky oslovil i starosta východní části Halabu.

První konvoje s lidmi evakuovanými z východního Halabu přitom již ve čtvrtek dorazily do města Rášiddín, které leží západně od Halabu a jež mají v rukou povstalci.

Evakuace civilistů z Halabu se podle Tuska musí odehrávat pod neutrálním mezinárodním dohledem. "Musí existovat neomezený přístup pro veškerý lékařský personál a humanitární pracovníky, ochrana civilistů je absolutní prioritou," zdůraznil šéf unijních summitů.

"Prosím přestaňte obviňovat Evropu. Unie a její členské státy nejsou důvodem, proč nyní sledujeme tragédii v Halabu a dalších částech Sýrie," řekl novinářům Tusk.

Lídři EU v závěrečném prohlášení vyzvali k naplnění čtyř základních požadavků, které vychází z mezinárodního humanitárního práva. Požadují zajištění bezpečné a důstojné evakuace lidí z východního Halabu, okamžitou pomoc všem obyvatelům bez rozdílu, zajištění přístupu zdravotnického personálu a jeho ochranu a dodržování humanitárního práva v celé zemi.

Aleppo opustilo za posledních 24 hodin přes 6400 lidí, na 3000 z nich byli povstalci. Podle agentury RIA to oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Mezinárodní výbor Červeného kříže ve čtvrtek odhadl, že evakuace všech lidí zablokovaných na východě města potrvá několik dnů. Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že odchod se týká 40.000 civilistů, kteří mají být přemístěni do západní části Halabu. Dalších 10.000 lidí, kteří se mají přesunout do Idlibu, tvoří až 5000 povstalců a jejich rodiny.

Témata:  Donald Tusk EU Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy