reklama

Turecko a EU podepsaly v březnu kontroverzní dohodu, ve které Ankara souhlasila s přijetím syrských migrantů, kteří přistanou na řeckých ostrovech. Výměnou za to mělo získat například tří miliardy eur fondů a bezvízový styk.

„Pokud se nám nepodaří docílit očekávaného výsledku, pokud jde o otázku víz ... pokud sliby nebudou splněny, Turecko bude bezpochyby mít plán B a bude mít plán C," varoval Erdogan během tiskové konference v Ankaře.

„Nebudeme říkat 'ano' na každé rozhodnutí o nás. EU nám zatím nic nedala," dodal bez dalších podrobností. Vazby mezi Bruselem a Ankarou jsou napjaté už od neúspěšného červencového pokusu o převrat v Turecku.

Erdogan také poukázal na skutečnost, že Kolumbii a Peru bylo loni umožněno bezvízové cestování do Schengenského prostoru, zatímco Turecko stále čeká. „Teď říkám světovým médií – co mají latinskoamerické země společného s EU?" dodal.

Erdoga už opakovaně hrozil, že do Evropy vypustí uprchlíky, které jeho země momentálně zadržuje na svém území. Řecké tajné služby před několika dny varovaly, že nemusí jít pouze o plané řeči. Tvrdí, že turecká vláda hodlá umožnit cestu k řeckým břehům asi 3 tisícům migrantů denně. Zpravodajští analytici z Řecka tvrdí, že pašeráci lidí shromažďují tisíce motorových lodí a člunů podél západního pobřeží Turecka, operace by podle nich proto mohla začít během několika týdnů.

Vztah se zhoršil poté, co Evropský parlament minulý měsíc hlasoval ve prospěch zastavení několik let pozastaveného jednání o členství Turecka v bloku. Turecko také obviňuje EU z toho, že neprokázala dostatečnou solidaritu po neúspěšném puči, zatímco Brusel opakovaně vyzval Turecko, aby jednalo v rámci právního státu. Bruselu se nelíbí třeba zatýkání desítek tisíc lidí podezřelých z vazeb na pučisty.