Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do brexitu začala mluvit obchodní komora. A vzesla rázný požadavek

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Do nejistoty kolem brexitu se nově vložila také Britská obchodní komora (BCC) spolu s odborovou organizací TUC. Obě organizace dopisem vyzvaly premiérku Theresu Mayovou, aby občanům Evropské unie okamžitě garantovala právo moci v Británii zůstat.

Podle údajů britského statistického úřadu pracovalo v březnu v Británii 2,1 milionu občanů ze zemí EU. "Je čas ukončit nejistotu pracovníků z EU, a stejně tak nejistotu firem," píše se v dopise, z něhož v neděli citovala BBC. Obchodní komora zastupuje zájmy firem, v nichž dohromady pracuje asi pět milionů lidí.

"Firmy v celé Británii jsou hluboce frustrované z toho, že ministři jejich zaměstnancům a kolegům z EU odmítli zaručit povolení k pobytu. Některé firmy už přicházejí o své klíčové zaměstnance," uvedl generální ředitel BCC Adam Marshall.

Generální tajemnice odborové organizace TUC Frances O'Gradyová řekla, že pokračující nejasnosti ohledně statusu pracovníků z ostatních zemí EU neprospívají obchodu a ohrožují i některé služby, například zdravotnictví.

Sněmovna lordů v minulém týdnu uvedla, že Británie má podle nich morální povinnost garantovat práva občanů EU žijících Británii ještě předtím, než budou zahájena jednání o vystoupení Británie z EU.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy