Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda v úpadku? Předběhla ji i Indie a SA

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Londýn - Britský magazín Jane's Defence Weekly vydává každoročně žebříček států, které v uplynulém roce nejvíce posílily svou armádu. Ačkoliv by se mohlo zdát, že Rusko se bude nacházet na předních místech žebříčku, zdaleka tomu tak není.

Ve výdajích na obranu jednoznačně vedou Spojené státy. Za armádní vybavení utratily až třikrát více, než Čína, která je v žebříčku Jane 's Defence Weekly magazínu druhá. Zatímco Spojené státy utratily v letošním roce 622 miliard dolarů, Čína "pouze" 191 miliard.

Na dalších místech došlo oproti loňskému roku k rapidním změnám. Na třetím místě se nachází Velká Británie, která do modernizace armády a nového vybavení investovala necelých 54 miliard dolarů.

Čtvrtou příčku zaujímá Indie. Do armády letos vložila na 50 milionů dolarů. První pětku uzavírá Saudská Arábie s investicí čítající více než 48 miliard dolarů. Magazín uvádí, že celkové výdaje byly v roce 2016 vyšší než v roce předchozím.

Zajímavé jsou výdaje Ruska, které investuje do obrany tolik, co Francie. Ačkoliv stát pod vedením Vladimira Putina budí dojem vojenského giganta, realita je ve skutečnosti jiná. Ruská federace totiž investovala do zbrojení a armády 48 miliard dolarů.

Rusko chrastí zbraněmi, realita je ale jiná

"Svou hru hraje Rusko dobře, rychle a bez milosti. V termínech války jsou to věci, které se počítají. Nejde jen o to vyhrožovat svými zbraněmi, i síla se počítá, když ji reálně použijete, a to navíc v rozhodujícím momentě. Je jasné, že Rusko hraje ve světové geopolitice jednoznačně nad rámec svých armádních i ekonomických možností," komentuje výsledek novinář Anthony Bellanger na FranceInter. 

Další místo zaujímá Francie, její výdaje na armádu čítají 44 miliard dolarů. Osmé místo v žebříčku zaujímá Japonsko s investicem ve výši 41 miliard dolarů.

"Japonsko nemůže zvyšovat svůj rozpočet tak, jak to vidíme v Číně. Vláda se proto zaměřuje na efektivnější vydaje na obranu a snaží se zajistit větší kapacitu za stejnou částku," podotýkají autoři žebříčku.

Na devátém místě se umístilo Německo, které investovalo 35 miliard dolarů. První desítku států uzavírá Jižní Korea s investicemi ve výši 33 miliard dolarů.

Evropa bojuje s teroristy, Rusko s Ukrajinou

Žebříček států autory v některých ohledech znepokojil. Upozorňují například, že Čína dává do armády téměř dvakrát tolik financí než v roce 2010. "To je čtyřikrát více než Velká Británie a více než celá západní Evropa dohromady," píší analytici.

Podotkli, že EU sice také své výdaje zvyšuje, konkrétně na 219 miliard dolarů v roce 2016, ale mnohem pomaleji než Asie, pokud k Číně přičteme i stále rostoucí výdaje Indie.

Právě Indie se ale může stát novou hrozbou. Analytici se obávají, že v příštích letech v žebříčku ještě poskočí, a to klidně i na 3. místo. Investice této druhé nejlidnatější země světa jdou totiž hlavně na modernizaci stávajících zbraní a vybavení.

Žebříček by možná vypadal jinak, kdyby evropské státy neohrožovalo riziko terorismu a nárůst konfliktů ve světě. Právě tyto problémy donutily zvyšovat rozpočty země EU. Podle hlavní analytičky týmu Fenelly McGertyové jde o signál, že se "tyto země začaly dostávat z hospodářské krize, ale jejich ekonomiky stále trpívelkým daňovým zatížením". 

Není také tajemstvím, kam se poděly ruské finance, které měly být vynaloženy na obranu. Magazín upozornil, že od roku 1990 až dosud Rusové rok co rok zvyšovali své armádní investice. V roce 2016 tak poprvé za 26 let neudělali, a na vině je konflikt na Ukrajině a v Sýrii. Analytici navíc předpokládají, že vzhledem k ekonomickým možnosti Ruska bude jejich rozpočet na armádu v příštích letech klesat.

Témata:  armáda Ruská armáda Čínská lidová osvobozenecká armáda Indie Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy