Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nenechte se paralyzovat strachem, vyzvala Němce Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová označila pondělní teroristický útok v Berlíně za nepochopitelný, je jím otřesena. Média tvrdí, že kamion řídil Pákistánec, který do země přišel jako uprchlík.

Strach podle Merkelové nesmí Německo ochromit. Lidé musejí najít sílu, aby žili tak, jak chtějí žít, tedy svobodně, spolu a otevřeně.

"Tak jako miliony lidí jsem zděšena, otřesena a hluboce zasažena tím, co se včera večer stalo na berlínském náměstí Breitscheidplatz," prohlásila Merkelová. Podle ní je důležité, aby postižení a pozůstalí věděli, že za nimi stojí celá země.

Na základě dosavadních informací je nutné vycházet z toho, že šlo o teroristický útok. "Vím, že by pro nás všechny bylo těžko snesitelné, kdyby se potvrdilo, že čin spáchal člověk, který v Německu hledal ochranu a azyl," uvedla také kancléřka v asi čtyřminutovém prohlášení.

Témata:  Angela Merkelová Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy