Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za teroristický útok může Merkelová, zuří europoslanec

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín/Londýn – Německý europoslanec krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) obvinil z útoku v Berlíně německou kancléřku Angelu Merkelovou. Za smrt 12 lidí podle něj může právě ona.

Europoslanec Marcus Pretzell obvinil Merkelovou z toho, že nese přímou zodpovědnost za dění v německé metropoli. „Kdy to německý právní stát oplatí?" napsal podle listu The Independent Pretzell na Twiteru. „Kdy skončí toto prokleté pokrytectví? Je to smrt Merkelové," dodal.

Pretzell již dříve volal po tom, aby německé pohraniční stráže používaly „ozbrojené síly" proti žadatelům o azyl. Kvůli svým výrokům byl europoslanec v dubnu 2016 vyloučen z řad Evropských konzervativců a reformistů frakce Evropského parlamentu. Poté se přidal k frakci Evropa národů a svobody Marine Le Penové.

Merkelovou z útoku viní také profesor Anthony Glees z University of Buckingham, který poskytl vyjádření stanici Sky News. Podle něj je za vše „osobně zodpovědná" právě německá kancléřka. Ještě v noci uvedl, že pokud by se ukázalo, že jde o teroristický útok, a že pachatel je migrant „vpuštěný" do Německa, důsledky by byly „ohromné", V průběhu úterního dopoledne obě tyto informace německé úřady potvrdily.

„Musíme také pochopit, že pokud je to někdo, kdo je jedním z 1.2 milionu lidí, kteří byli přijati do Německa Frau Merkelovou v aktu nerozumu - to je třeba říci, jakkoliv humánnímu to bylo – pak budou politické důsledky obrovské," varoval.

Témata:  Angela Merkelová Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy