Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová navštívila vánoční trhy, útok jí otřásl

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová označila pondělní teroristický útok v Berlíně za nepochopitelný, je jím otřesena. Poté navštívila vánoční trh na berlínském náměstí Breitscheidplatz.

Strach podle Merkelové nesmí Německo ochromit. Lidé musejí najít sílu, aby žili tak, jak chtějí žít, tedy svobodně, spolu a otevřeně.

"Tak jako miliony lidí jsem zděšena, otřesena a hluboce zasažena tím, co se včera večer stalo na berlínském náměstí Breitscheidplatz," prohlásila Merkelová. Podle ní je důležité, aby postižení a pozůstalí věděli, že za nimi stojí celá země.

Na základě dosavadních informací je nutné vycházet z toho, že šlo o teroristický útok. "Vím, že by pro nás všechny bylo těžko snesitelné, kdyby se potvrdilo, že čin spáchal člověk, který v Německu hledal ochranu a azyl," uvedla také kancléřka v asi čtyřminutovém prohlášení.

Za oběti a zraněné kancléřka na berlínském náměstí Breitscheidplatz položila bílou růži (zde). Stejně památku mrtvých uctili i ministr vnitra Thomas de Maizière, ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier či berlínský primátor Michael Müller. Merkelová si na tržišti promluvila s policisty a v přilehlém Pamětním kostele císaře Viléma se zapsala do kondolenční knihy.

Témata:  Angela Merkelová Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy