Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU musí zatlačit na Turecko. Takto to dál nejde, burcuje bývalý belgický premiér

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel – Už měsíc funguje dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem o navracení migrantů. Těch, kteří připlouvají k řeckým břehům oproti minulým měsícům výrazně ubylo, Evropa se ale obává, že uprchlíci zvolí novou cestu – přes Itálii. Ne všichni jsou ale s tím, jak uzavřené ujednání funguje, spokojeni. Někdejší belgický premiér a šéf evropské frakce ALDE Guy Verhofstadt poukazuje na některé konkrétní problémy.

Verhofsadt poukazuje, že chování Turecka, které je ze strany EU nucené snížit počet příchozích do Evropy, není vždy správné. „Osm Syřanů, z nichž byla většina žen a dětí, bylo zabito tureckou pohraniční stráží, když utíkalo ze své válkou zničené domoviny. Tato skupina se snažila přejít do Turecka přes horské pašerácké stezky na západní části hranice. Tam byli zatlačeni zpět tureckými silami, které po nich střílely ostré náboje," připomíná nedávný incident belgický politik na sociálních sítích.

I proto apeluje na zástupce EU, aby sjednali nápravu takové situace. „Vyzývám Evropskou komisi, hlavy států EU a zástupce vlád, kteří společně podepsali dohodu s Tureckem, aby otevřeli oči a zatlačili Turecko, aby otevřela svou hranici se Sýrií a umožnila lidem útek do bezpečí před skupinou Daeš," uvedl politik, použil přitom jiné označení pro skupinu Islámský stát.

Jak ale připomíná, není to jediná tragédie, která se v poslední době udála. „Na cestě z Libye do Itálie se potopil člun, který byl pašeráky přetížen a na kterém plulo asi 500 Afričanů. Uvedla to agentura OSN pro uprchlíky s odvoláním na přeživší. I kdyby zemřela pouze polovina z nich, znamenalo by to, že se ve Středomoří v roce 2016 utopilo více než 1000 lidí. To je více než čtvrtina z rekordních loňských utonulých," vysvětluje Verhofstadr.

„Kolik lidí ještě musí ve Středozemí zemřít, aby naši evropští představitelé zavedli evropskou pobřežní a pohraniční stráž, evropský azylový systém a evropskou modrou kartu, která by umožnila legální migraci?" ptá se politik.

Témata:  Guy Verhofstadt uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy