Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povstalci spolupracovali se spícími buňkami. Syrský povstalecký velitel otevřeně o USA, Rusku i Islámském státu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

V létě 2012 získala Svobodná syrská armáda s méně než 500 bojovníky během necelého týdne pod kontrolu 70 čtvrtí v Aleppu, připomíná Abdul Džabar Akvidí, někdejší velitel a mluvčí uvedené povstalecké skupiny, který před vypuknutím syrské občanské války působil jako plukovník v syrských ozbrojených silách. V komentáři pro server CNN vyjádřil názor na důvod pádu Aleppa zpět do Asadových rukou.

Odysea v Aleppu

K obsazení Aleppa došlo během ramadánu, přičemž obyvatelé města povstalcům poskytovali jídlo a vodu, aby urychlili jejich postup, připomíná plukovník. "Osvobodili jsme město od Asadových vládních sil, abychom chránili obyvatele před jeho brutálními zásahy," tvrdí plukovník. Deklaruje, že povstalcům nešlo o peníze, moc ani kontrolu a jednoznačně chtěli bojovat za důstojnost a svobodu Syřanů.     

"Byla to Odysea," vzpomíná Akvidí. Poukazuje, že povstalci spolupracovali se spícími buňkami ve městě čtyři měsíce dopředu, což je také důvod, proč se režimní nadvláda nad městem zhroutila prakticky v momentně, kdy do něj z předměstí začali pronikat rebelové.    

Následující rok si lidé v Aleppu podle povstaleckého velitele užívali svobodu, po které vždy toužili, přičemž protesty proti režimu se odehrávaly denně. Ve městě vznikly koordinační výbory, provinční rada a městské orgány, které oblast spravovaly, vzpomíná důstojník. Dodává, že situace se začala měnit koncem roku 2013 a povstalci začali kontrolu nad Aleppem z mnoha důvodů ztrácet.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Jako první se objevil Islámský stát (IS), konstatuje Akvidí. "Tato skupina nejprve bojovala na naší straně, ale pak nás bodla do zad a začala bojovat proti nám," zoufá si plukovník. Vysvětluje, že v důsledku toho mnoho povstalců, kteří přišli do Aleppa z okolních oblastí, se vrátilo domů bránit své města a vesnice před IS.   

Krom pokusů udržet zisky v Aleppu v boji s režimními vojsky tak museli povstalci svádět tvrdé bitvy s IS na okrajích města, přičemž v nich bylo mnoho bojovníků zajato či zavražděno, uvádí velitel. Doplňuje, že jiní ve strachu o život prchlo do Turecka. "Naše bitva s IS pokračuje do dnešního dne," tvrdí Akvidí. Vysvětluje, že džihádisté za sebou  zanechali, které nadále den co den zabíjejí lidi v okrajových čtvrtích Aleppa.   

Svobodná syrská armáda také musela bojovat proti Jednotkám lidové ochrany, čili syrské odnoži kurdské militantní skupiny Strana kurdských pracujících, které chtěly převzít oblasti osvobozené od IS, jelikož byly klíčové pro propojení západních a východních poloautonomních kurdských oblastí v Sýrii, podotýká povstalecký důstojník.  

Šlo jen o pokračování bitvy

Nedílnou součást ve zvratu situace zpět ve prospěch syrského režimu hrála podle Akvidího ruská vojenská intervence. "Rusko přijalo politiku spálené země, pálilo vše ve východním Aleppu, aby zabránilo (povstaleckým) bojovníkům kdekoliv se schovat," tvrdí plukovník. Uvádí, že Rusové nasadili veškeré těžké zbraně, včetně těch, které jsou mezinárodně zakázané.  

S pomocí Ruska byl Asadův režim schopen výrazně postupovat, přiznává povstalecký velitel. Dodává, že Asad měl výraznou podporu svých spojenců, přičemž na bojišti se mohl plně spolehnout na angažmá Hizballáhu a dalších ši'ítských milicí.

Mezitím syrskou opozici paradoxně rozdělovala finanční a vojenská pomoc, která jí byla poskytována ze zahraničí, uznává Akvidí. Vysvětluje, že USA a jejich spojenci v regionu podporovali rozdílné skupiny, navíc různým způsobem, což vedlo k nejednotě a vnitřním bojům mezi povstalci a navíc existovaly snahy upozadit vysoce postavené důstojníky, kteří v počátku povstání dezertovali k opozici z Asadovy armády.     

"Minulý rok jsem se pokoušel vrátit do Aleppa a pomoci v bitvě, ale nenašel jsem uplatnění. Nedostal jsem nástroje ani pravomoc, abych čehokoliv dosáhl," vzpomíná plukovník. Tvrdí, že podpora se dostávala těm, kterým sice nechybělo odhodlání, ale neměli žádné vojenské zkušenosti a pokud se podíváme na bojovníky v Aleppu nyní, není mezi nimi jediný kvalifikovaný vojenský důstojník.  

Akvidímu se tedy zdá, že USA a jejich spojenci neměli skutečný zájem na tom, aby povstalci Asada porazili, ale šlo jim pouze o udržení bitvy v chodu. "Nedokážu přijít na žádný jiný důvod, proč měli být zkušení důstojníci odstaveni," zuří velitel.

Krom pevné podpory, která se Asadovi dostává od jeho spojenců, stojí podle povstaleckého důstojníka za zmínku, že od loňského roku začal syrský režim nadhazovat smířlivé iniciativy opozičním skupinám v jiných částech země, především v Dar'á a na předměstích Damašku. Jelikož tyto fronty zamrzly, Asad mohl plně soustředit své vojenské síly na Aleppo, vysvětluje Akvidí.   

Výše uvedené faktory vedly k současnému stavu věcí, věří povstalecký velitel. Ničeho však nelituje, naopak je hrdý na svou práci a své velení na bojišti v Aleppu, kde údajně nešlo učinit nic jinak. "Boj není u konce, ale strom svobody může být živen jedině krví," deklaruje varovně důstojník.   

Témata:  Aleppo Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy