reklama

Čerstvou bilanci dnes zveřejnila exilová organizace ochránců lidských práv (SOHR). V sobotu se hovořilo o 100 mrtvých. Podle SOHR není ještě bilance konečná. Útok se stal na místě, kde byli převážně šíitští obyvatele vesnic Fúa a Kafrája, kteří čekali na vpuštění do Halabu (Aleppa).

Evakuace je součástí výměny, v jejímž rámci se přemisťují civilisté i opoziční bojovníci ze čtyřech obléhaných měst a vesnic. Týká se rovněž měst Zabadání a Madájá, obléhaných spojenci syrské armády.

Z Fúji a Kafráji má podle dohody odejít asi 16.000 šíitských občanů, ze Zabadání a Madáji pak všichni sunnitští povstalci a jejich rodiny. Podle SOHR byla evakuace šíitských vesnic rozvržena do 60 dní.

Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že se dnes autobusy vydaly znovu na cestu. Šíité se mají přesídlit do oblastí u Damašku a do provincie Latákíja, což jsou místa, kde žije hlavně alávitská menšina, která Sýrii vládne. Lidé z Madáji a Zabadání odjíždějí do severní provincie Idlib, kam se uchýlila většina oponentů režimu s rodinami.