Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinářka si stěžuje: I seriózní média přebírají PR džihádistů

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Aleppo – Občanská válka v Sýrii je jedním z nejhůře mediálně zmapovaných konfliktů současnosti. Manipulované zprávy s propagandistickým podtextem, zaujatost vůči té či oné straně boje jsou na denním pořádku. Podle české novinářky Markéty Kutilové, která se konflikt snaží mapovat, je smutné, že seriózní média často přebírají PR džihádistů.

Mediální manipulace s fakty se prý dopouštějí všechny strany konfliktu. I relativně seriózní západní média. Dokonalým příkladem může být bitva o největší syrské město Aleppo. Fotky a videa, která západní média přinášela, byla výhradně z oblastí kontrolovaných tzv. rebely. Tito rebelové novinářům zdarma poskytli potřebné dokumentace.

Zejména fotky mrtvých dětí, ale hojně také zachránce v bílých helmách, kteří pomáhají zraněným. Bílé helmy jsou záchranáři z řad rebelů, často prý podporované ze západních zemí. Jde však z velké míry o džihádisty, kteří město kontrolovali. Většina tzv. umírněné opozice je podle expertů už dávno mrtvá, nebo odešli do zahraničí. Rebely tak dnes tvoří zejména sunnitské džihádistické skupiny (například fronta An-Nusra), které v boji proti režimu Bašára Asada podporuje Turecko nebo Saúdská Arábie.

Pro novinářku je tak znepokojivé, že ostatní reportéři a média bez problémů publikují a přebírají fotky a videa právě od takových lidí. Příkladem mediální manipulace ze strany džihádistů bylo tvrzení, že ve městě trpí hladem čtvrt milionu civilistů. Nakonec se ukázalo, že jich je podstatně méně a že jejich polovinu tvoří sunnitší bojovníci. Mediální servis místních skupin tak zajistí pohodlný přístup k informacím pro zahraniční novináře.

Důvodem „laxního“ přístupu je však racionální obava ze strany džihádistů. Ti zahraniční novináře na své území nepouštějí a ti jsou pak odkázáni právě na informace, které jim poskytne tato „jedna strana konfliktu“. Umírněná opozice prý působí už jen v oblasti na jihu země (Daráa), bojuje s Asadem a zažívá utrpení. Nemá však tak dobré PR jako džihádističtí rebelové a o jejich boji se takřka nic nedozvíme.

Mediální masáže však využívá i ruská a asadovská strana. Příkladem může být nedávno provedený chemický útok ve městě Chán Šajchún. Dle jejich rétoriky za útokem stáli rebelové, aby poskytli Američanům záminku k zásahu. Známý propagandistický web Aeronet dokonce přišel s informací, že za útokem stojí již výše zmíněné bílé helmy a americká CIA.

Každá strana tak přichází se svou verzí, zatímco skutečné vyšetření útoku pokulhává. Podle české novinářky Kutilové na místě útoků nepůsobí žádná mezinárodní vyšetřovací komise.

Na nebezpečí používání džihádistické propagandy jako zdroje informací z místa poukazuje i britský analytik a odborník na Blízký východ Robert Fisk: „Snímky z Idlíbu jsou rozhodující. Děsivé. Příšerné. Ale musíme také pamatovat na 250 tisíc civilistů z východního Aleppa, ze kterých najednou bylo 150 tisíc a nakonec se ukázalo, že jich tam bylo jen 90 tisíc. Syrská válka je nejhůře mediálně pokrytý konflikt na světě.“ Kutilová připouští, že materiály ze strany tzv. Islámského státu (IS) média ignorují. Nechápe však, proč přebírají PR ostatních džihádistů.

Témata:  Syrská krize Islámský stát Aleppo Sýrie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy