reklama

Christiaan Triebert se ve svém článku pro internetové stránky Bellingcat pokouší nalézt odpověď na to, co se minulý týden v Sýrii vlastně stalo.

Večer 16. března se začaly objevovat zprávy, že jistá mešita v západní části provincie Aleppo byla několikrát bombardována. Několik osob na videích dostupných na internetu tvrdí, že se vše událo v době večerní modlitby iša. To by znamenalo mezi 19:00 a 19:30 místního času. Následkem útoku přišlo o život přes 50 osob, které se v mešitě právě modlili. Na sociálních médiích začalo mnoho lidí z útoku okamžitě osočovat ruské a syrské vzdušné síly. Další část zpráv ale z náletu naopak obvinila USA a jejich spojence.

Příspěvky na sociálních sítích uvádí, že v mešitě jménem Umar ibn Al-Chattáb probíhalo v době bombardování náboženské setkání. Podle očitých svědků následně došlo k sedmi útokům na budovu. Mešita, jež se po náletech částečně zhroutila, byla využívána k náboženskému vzdělávání. Bombardování odsoudila řada opozičních skupin jako Haj’at Tahrir aš-Šám, Levantská fronta a Ahrar aš-Šám. Mešita se nachází v západní části provincie Aleppo a kontrolují ji jednotky syrské opozice, tzn. ani Islámský stát, ani síly prezidenta Bašára al-Asada.

Bombardovalo se jen v Aleppu, nebo i v Idlibu?

Napadený areál tvoří několik budov, přičemž dvě z nich jsou mešity, stará a nová. Ta nová je po náletu v troskách. Vojenské ústřední velení USA (CENTCOM) v jedné ze svých tiskových zpráv informovalo o bombardování budovy na opačné straně areálu, než se nacházela mešita. Podle dalších tvrzení CENTCOMu při útoku nedošlo k poničení mešity, čímž je velmi pravděpodobně myšlena stará mešita. Ta skutečně poničena nebyla. Fotografie následků náletu předložené CENTCOMem se shodují s fotografiemi poskytnutými místními obyvateli.

CENTCOM nedlouho po útoku zveřejnil zprávu o provedení náletu na shromáždění bojovníku Al-Káidy v provincii Idlib. Vesnice Al-Džína, kde k bombardování došlo, se ale nachází v provincii Aleppo. K hranici s provincií Idlib to jsou asi 4 km. Samuel Oakford, novinář z organizace Airwars, se domnívá, že může jít o tu samou operaci, přestože se obě události geograficky neshodují. Oakford upozornil, že podobné nesrovnalosti nejsou ve zprávách Pentagonu žádnou výjimkou. CENTCOM nakonec serveru Bellingcat shodu obou událostí emailem potvrdil.

Fotografie z místa náletu zachycují zbytky amerických řízených raket vzduch-země AGM-114 Hellfire. Novinář Thomas Gibbons-Neff, s odkazem na vládní zdroj obeznámený se situací, na twitteru zveřejnil příspěvek o americkém útoku na Al-Káidu v Sýrii. K náletu byly využity bezpilotní letouny MQ-9 Reaper s 52 kg bombami, což by odpovídalo raketám AGM-114.

Úmyslný útok bez ohledu na civilní ztráty?

Místní představitel Mohamed al-Šangel pro deník New York Times uvedl, že lidé uvnitř napadené budovy „nestranili žádné ozbrojené skupině ani politické straně”. Novinář Abdul Kareem ze zpravodajského serveru ogn.news zmínil: „Podle tamějších obyvatel se nejednalo o zařízení náležící ani Fatah aš-Šámu, ani Haj’at Tahrir aš-Šámu. Šlo o budovu Tablíghí Džamá’atu [nepolitického sunnitského misionářského hnutí], kde se lidé každý čtvrtek schází.”

Některé názory útok obhajují s tím, že mohlo jít o náborové setkání organizované teroristickými organizacemi. USA se tak mohly rozhodnout zabít jednoho či několik vytipovaných jedinců, jež jsou spojeni s různými nepřátelskými skupinami. V minulých letech k podobným individuálním útokům již došlo.

Americké ozbrojené síly možná skutečně nevěděly, že bombardovaná budova je nově postavená mešita. To by objasnilo prvotní překvapivé odpovědi Pentagonu na otázky ohledně náletu. Jím předložené snímky potvrzují, že jediná mešita, o které Američané věděli, stále stojí. To by vysvětlilo i tvrzení, že zasáhli budovu na druhé straně areálu, než je mešita. Mysleli totiž tu starou.