Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v Německu: Politik AfD označil neštěstí v Berlíně za "Merkelové mrtví". Případ vyšetřuje policie

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Člen protiuprchlické strany Alternativa pro Německo (AfD) Markus Pretzell ve svém příspěvku na twitteru označil oběti pondělního atentátu na berlínském vánočním trhu za "Merkelové mrtví". Policie už kauzu vyšetřuje, na politika někdo podal trestní oznámení.

"Jsou to Merkelové mrtví," napsal Pretzell, europoslanec, předseda organizace AfD v nejlidnatější německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku a životní partner předsedkyně strany Frauke Petryové.

Mnichovská policie nyní prošetřuje, zda tím nespáchal trestný čin. "Urážka majestátu? Protože to jsou Merkelové mrtví?" uvedl v reakci Pretzell, a znovu tak zopakoval svůj diskutovaný výrok.

Politiku německé vlády v migrační krizi označil za příčinu útoku také místopředseda pravicově populistické strany Alexander Gauland

Předsedkyně AfD Frauke Petryová dnes vyzvala, aby zákonodárci umožnili zjišťovat z DNA podezřelých z trestných činů jejich etnický původ.

Kriminalisté nyní mohou získat informace pouze o pohlaví a případně v porovnání s jinými dostupnými vzorky o identitě. Zjištění dalších vlastností, jakými jsou barva očí, vlasů či kůže, zákon zakazuje.

Témata:  AfD Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy