Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký bude proces brexitu? Odchod by měl začít v březnu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Před půl rokem se Britové v referendu rozhodli pro odchod z EU, byť byl výsledek poměrně těsný. Kolem brexitu je ale stále více otázek než odpovědí. Londýn tvrdí, že samotný proces odchodu z osmadvacítky začne v březnu 2017.

Premiérka Theresa Mayová zdůrazňuje, že rozhodnutí je nezvratné. Může tak dojít na "tvrdý" brexit, kdy se Londýn vzdá jednotného trhu, získá kontrolu nad imigrací, nebude muset přispívat do unijního rozpočtu, ale bude muset dojednat novou obchodní dohodu s EU. Jinak by byla zavedena cla a finanční instituce v City by ztratily nynější snadný přístup na kontinent.

"Měkký" brexit by znamenal kompromis, který by se nějakým způsobem blížil ujednání, jaké má EU třeba s Norskem či Švýcarskem, ale ani v této variantě není jasné, jak by mohla Británie omezit imigraci z EU.

Slovo brexit se stalo synonymem pro "populistická hnutí, která svrhávají unavené staré elity v demokratickém státě", napsaly Financial Times.

Kampaň pro setrvání v EU vsadila na varování před ekonomickými riziky brexitu. Tato taktika však selhala, protože její autoři špatně odhadli náladu veřejnosti. Zejména pokud jde o sílu hněvu nad přílivem přistěhovalců z EU, stejně jako obecněji, pokud jde o odmítnutí politických a obchodních elit, napsal portál Politico.

Naopak odpůrci EU se trefili do těchto nálad heslem Převzít zpět kontrolu, které pro řadu voličů mělo mnohem širší význam než členství v unii. Hlasování bylo odrazem rozdělené země, jejíž obyvatelé nerovnoměrně pociťují výhody a nevýhody globalizace a otevřené ekonomiky. Velkou roli hrály britské listy, které jsou ve většině protievropské.

Voliči dali jasně najevo, že chtějí omezit imigraci z EU, když nyní žije v Británii asi 2,8 milionu lidí z unie, včetně asi 40 tisíc Čechů. Současně by Londýn chtěl mít dál volný přístup na unijní trh se 450 miliony spotřebiteli, ale unie trvá na tom, že jednotný trh a volný pohyb osob nelze oddělovat.

Vnějškově se zatím brexit v Británii příliš neprojevil, kromě mírného vzestupu útoků vůči cizincům nebo třeba poklesu zájmu studentů z EU o britské univerzity.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy