Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká armáda vrátila část území na Okinawě Japonsku, je tu ale jiný problém

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.army.mil

Tokio - Americká armáda vrátila japonské vládě část území, které měla doposud pod kontrolou na ostrově Okinawa. Čtyřicet kilometrů čtverečních půdy ovšem bylo Japonsku předáno výměnou za umožnění výstavby přistávacích ploch pro americké letouny Osprey. Nespokojenost místních tak patrně nepoleví.

Okinawský guvernér Takeši Onaga požadoval bezpodmínečné vrácení půdy, která byla součástí výcvikového tábora amerických vojáků v džungli na severu ostrova. Dnešního slavnostního obřadu se nezúčastnil a připojil se naopak k protestu.

Letouny Osprey, které umějí odstartovat vertikálně, stejně jako vrtulník, jsou nasazeny na okinawské základně amerického vojenského námořnictva Futenma. Jeden z konvertoplánů Osprey minulý týden u břehů Okinawy havaroval, což znovu rozdmýchalo protesty místních lidí.

Pro letouny Osprey vybudovala japonská vláda na ostrově několik nových heliportů. "Cítíme se zrazeni. Z našeho pohledu americká armáda vrací něco, co nechce, a současně jsou vybudovány nové přistávací plochy pro letouny Osprey," řekl televizi CNN aktivista Takaši Kišimoto.

"Problém je, že tyto heliporty jsou vybudovány příliš blízko obytných domů. Mají na nich přistávat letouny Osprey, které jsou nebezpečné pro místní obyvatele i pro životní prostředí," řekl politolog Maki Kimura.

Okinawa byla na konci druhé světové války v roce 1945 dobyta americkými vojsky a Japonsku byl ostrov předán až v roce 1972. Nynější návrat půdy je od roku 1972 největší.

Na Okinawě je rozmístěno zhruba 30.000 amerických vojáků. Napětí vzrostlo letos v květnu, kdy byl na ostrově zatčen Američan pracující pro jednu ze základen v souvislosti s vraždou a znásilněním japonské ženy.

Témata:  Okinawa U.S. ARMY Japonsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy