Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za znásilnění a vraždu ženy dostal americký voják na Okinawě doživotí

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Tokio - Američan Kenneth Franklin (33), který dříve pracoval na americké vojenské základně na jihojaponském ostrově Okinawa, dostal u japonského soudu doživotí. Byl shledám vinným ze znásilnění a vraždy 20leté Riny Šimabukurové.

Odsouzený byl dříve členem americké námořní pěchoty, v době činu pracoval jako civilní armádní dodavatel pro leteckou základnu Kadena na ostrově Okinawa. Tělo oběti bylo nalezeno minulý rok v květnu v zalesněné oblasti nedaleko základny Kadena.

Případ vyvolal rozhořčení na ostrově, kde místní obyvatelé dlouhodobě protestují proti přítomnosti amerických vojenských základen.

Minulý rok Spojené státy v reakci na stížnosti uzavřely s Japonskem bilaterální dohodu, která omezuje právní ochranu některých amerických civilistů pracujících pro armádu v Japonsku, uvedla agentura Reuters.

Americké jednotky zůstávají v Japonsku na základě smlouvy, která dává Spojeným státům za povinnost zajistit bezpečnost souostroví. Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěna zhruba polovina ze 47.000 amerických vojáků působících na japonském území. Plocha ostrova je přitom pouhých 0,6 procenta rozlohy země.

Témata:  Okinawa U.S. ARMY Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy