Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko využívá válku v Sýrii pro výcvik vlasvé armády, burcuje americký generál

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Washington - Americký generál Ben Hodges dnes obvinil Rusko, že vojenskou kampaň v Sýrii využívá jako "příležitost k výcviku" své armády. Moskva dnes přiznala, že během bojů na straně režimu Bašára Asada bylo otestováno 162 typů moderních zbraní.

"Přehlížení civilních obětí... není chováním národa, který chce, aby se s ním zacházelo jako se supervelmocí," uvedl Hodges v rozhovoru s BBC. Hodges je velitelem amerických sil v Evropě

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že jeho letectvo již v Sýrii usmrtilo 35.000 bojovníků. "Od zahájení operací ruské letectvo podniklo 17.800 operací, zasáhlo v 71.000 případech infrastrukturu teroristů, zlikvidovalo 725 výcvikových táborů, 405 výroben výbušnin, 1500 kusů vojenského zařízení, 35.000 bojovníků a mezi nimi 204 velitelů," uvedl ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Nově zvolený americký prezident Donald Trump by rád vylepšil vztahy Spojených států s Ruskem, podle Hodgese ale armáda neustane v uskutečňování svých vojenských plánů na posílení přítomnosti v Evropě.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii U.S. ARMY

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy