Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alexandrovci: Sbor s devadesátiletou tradicí, který přežil rozpad SSSR

Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Foto: Tom Svoboda

Moskva - Na palubě letadla Tu-154 ruského ministerstva obrany, které se dnes zřítilo do Černého moře u Soči, bylo také 64 členů souboru Alexandrovci, včetně jeho ředitele a uměleckého šéfa, generála Valerije Chalilova. Připomeňte si s námi historii tohoto jedinečného uměleckého uskupení.

Soubor založil ruský hudební skladatel, mimo jiné autor sovětské i současné ruské státní hymny, Alexandr Vasiljevič Alexandrov, mladý profesor hudby na Moskevské konzervatoři, který se věnoval vojenské hudbě a národním písním.

První vystoupení souboru se uskutečnilo 12. října 1928 v Ústředním domě Rudé armády v Moskvě a tehdejší Soubor rudoarmějské písně tvořilo 12 mužů - osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor.

Dva dny po přepadení SSSR Německem v červnu 1941 zveřejnily noviny Izvestija báseň Vasilije Lebeděva-Kumače, která začínala slovy: "Vstavaj, strana ogromnaja, vstavaj na smertnyj boj!" Alexandrov si ji přečetl a za další dva dny složil hudbu. Už 27. června 1941 doprovázela píseň na nádraží v Moskvě odcházející vojáky a od října 1941 ji vysílal rozhlas každý den, a to hned po úderech moskevského orloje.

Jméno svého zakladatele nese sbor od roku 1949, původně byl pojmenován po bolševikovi Michailu Frunzem.

Psali jsme: Ve zříceném letadle byl téměř celý sbor Alexandrovců. Zeman truchlí, Vondráčková je v šoku  

V dobách Sovětského svazu byli Alexandrovci hýčkaným artiklem, ale po rozpadu Sovětského svazu prošli bouřlivým obdobím. Ministerstvo obrany chtělo v rámci úsporných opatření soubor sloučit s orchestrem ministerstva obrany.

Alexandrovci nezpívají pouze vojenské písně, ale i operní árie, lidové skladby, jazz či církevní chorály. V repertoáru mají asi 2000 skladeb ruské a zahraniční klasiky i moderny. Jejich představení se skládají jak z ruských národních písní (například Kaťuša a Kalinka), tak církevních skladeb (Ave Maria), ale provozují i moderní hudbu.

Popularitu, převážně mezi mladším publikem, získali Alexandrovci také díky spolupráci s finskou skupinou Leningradští kovbojové, se kterou absolvovali světové turné. Unikátní kombinaci vojenských písní s rokenrolem v podání "kovbojů" zachytil finský režisér Aki Kaurismäki ve svém kultovním dokumentu Totální balalajková show z roku 1994.

Alexandrovci také kupříkladu zpívali u Berlínské zdi skladby britské skupiny Pink Floyd, ve Vatikánu se zase představili před papežem Janem Pavlem II., na repertoáru mají i světové hity jako My Way, který zpíval Frank Sinatra nebo Elvis Presley, či baladickou skladbu Leonarda Cohena Hallelujah.

Alexandrovci mnohokrát zpívali i v ČR, v Československu byli poprvé v roce 1937. Cestou ze Světové výstavy v Paříži se zastavili v Praze, kde vystoupili 28. září 1937 ve Smetanově síni Obecního domu.

Témata:  Alexandrovci Rusko zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy