Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum ukázal, že Merkelová nadále ztrácí popularitu

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Nový průzkum společnosti Infratest dimap ukázal, že německé kancléřce Angele Merkelové dál klesá popularita. Konzervativní unii CDU/CSU by nyní volilo 33 procent lidí. Vedle uprchlické krize Němce také tíží důchody.

Proti předchozímu průzkumu stejné společnosti z počátku dubna ztratila CDU/CSU jeden procentní bod. Sociální demokracie (SPD), která je koaličním partnerem konzervativců, má stejně jako před dvěma týdny podporu 21 procent Němců.

Podle 52 procent respondentů se kabinet Merkelové nechová v uprchlické krizi kompetentně. Jen 46 procent Němců je přesvědčeno, že vláda má situaci pod kontrolou.

Problematicky Němci vnímají také situaci kolem penzí. V průzkumu uvedlo 57 procent lidí, kteří dosud nejsou v důchodu, že mají obavy z nedostatečného zabezpečení ve stáří.

Obavy z chudoby v penzijním věku jsou tím vyšší, čím jsou lidé mladší. Před rizikem nedostatečného zabezpečení prostředků na důchody varoval tento týden i ministr financí Wolfgang Schäuble. Navrhuje posunutí věku pro odchod do penze za dosavadních 67 let.

Pravicově populistickou Alternativu pro Německo by volilo 14 procent Němců a strana by se stala třetí nejsilnější frakcí ve Spolkovém sněmu. Zelené podporuje 12 procent voličů, postkomunistickou Levici devět procent. Do Spolkového sněmu by se vrátila i Svobodná demokratická strana (FDP), volilo by ji sedm procent Němců.

Témata:  Angela Merkelová Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy