Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němec je po berlínském útoku v kómatu. Jeho rodiče teď proklínají Merkelovou

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Z teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně neviní německou kancléřku Angelu Merkelovou a její migrační politiku jen její političtí oponenti, ale také lidé, jichž se tato tragéde přímo dotkla. Rodiče jednoho ze zraněných Němců poslali političce ostrý vzkaz.

V pondělí vjelo nákladní vozidlo do lidí na vánočním trhu v Berlíně, na místě zůstalo 12 mrtvých a dalších 48 zraněných.

Rodiče jednoho z těch, kteří ve vážném stavu leží v nemocnici, teď posílají Merkelové prostřednicím médií jasnou zprávu. Podle nich je na vině právě kancléřka, která selhala v kontrole počtu migrantů přicházejících do Německa.

V rozhovoru pro dánské noviny rozrušený otec jednoho ze zraněných, který leží v kómatu, řekl: „Nikdy pro vás znovu hlasovat nebudu, dokud budu žít. A doufejme, že ani bude moje celá rodina a přátelé.“ Jeho slova cituje server Express.

„Je vážně zraněn a odpočívá v kómatu,“ uvedla ke stavu zraněného muže jeho matka, která dodala, že jejich syn pracuje v Berlíně, ale na víkendy se vždy vracel domů do Wiesbadenu.

Merkelová čelí masivní kritice za svou politiku na podporu migrantů, které umožnila, že do země přijel více než milion migrantů. Ve svém projevu po útoku kancléřka řekla: „Vím, že by pro nás všechny bylo těžko snesitelné, kdyby se potvrdilo, že čin spáchal člověk, který v Německu hledal ochranu a azyl.“

Mnozí z útoku viní právě Merkelovou a její uprchlickou politiku. Politik britské antiimigrační strany UKIP Arron Banky dokonce řekl, že Merkelová mohla „klidně" řídit nákladní vozidlo, které projelo vánočním trhem v Německu.

Bývalý vůdce UKIP Nigel Farage dodal, že Merkelová učinila „nejhorší politické rozhodnutí" za posledních 70 let, když ve své zemi přivítala tolik migrantů.

Tunisan Anis Amri, který byl obviněn z berlínského útoku, byl zabil v přestřelce s policií v Miláně 23. prosince.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:08

Ústavní soud zrušil podmínku operace pro úřední změnu pohlaví

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy