Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se mění v křesťany? Německo bojuje s novým problémem

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Německo - Problém přílivu migrantů do Evropy má několik aspektů a jedním z nich je nepochybně náboženství. V Německu se nyní začínají množit případy, kdy se uprchlíci hodlají přimknout k nenáviděným křesťanům.

Německé azylové zákony deklarují, že kdokoli čelí perzekucím vlády může žádat o azyl. V Íránu by mohly osoby, které se rozhodnou konvertovat od islámu ke křesťanství, čelit hrozbě označení za odpadlíky a tudíž riskovat život. Jestliže v Německu roste počet těch, kteří se hlásí ke křesťanské víře, nemusí za tím být upřímná snaha, ale pouze cílený pokus získat postavení uprchlíka a vyhnout se zpětné deportaci zpět do Íránu, uvedl například list Rhine-Neckar Zeitung.

Místí pastor v Heidelbergu uvádí: " Jedná se o masové konvertování Íránců ke křesťanství, většinu z nich tvoří skupiny staré 20 až 35 let a rekrutují se z oblasti vzdělanců." Spolkový statistický úřad ani Federální úřad pro uprchlíky a migraci (BAMF) či evangelické kostely ovšem nemají žádné záznamy o původu uchazečů o křesťanství. "Můžeme vykázat počet křtů, ale vůbec nemáme k dispozici statistické údaje, odkud ti lidé pocházejí," dodává pastor.

Jedenatřicetiletý muž, který z obavy o svůj život zvolil pseudonym Siyawash, uvedl svůj vlastní příběh. Íránec nebyl stoupencem islámu, ale budil zdání, že je jeho přívržencem. Pak ho navštívil muž, který ho pozval k sobě domů. "Navštívil jsem ho dvakrát, ale pořád jsem měl strach," vzpomíná Siyawash. Nakonec zjistil, že policie dostala udání, proto uprchl do Německa, kde zažádal o azyl. Jenže nemalé množství migrantů je podezíráno, že jejich křesťanské nadšení je pouhý trik, jak se vyhnout deportaci. Němečtí soudci šli dokonce tak daleko, že vypracovali jakési testy víry žadatelů o azyl, aby získali přesvědčení o jejich upřímnosti.

Křesťanská charita Open Doors zaznamenala v německých azylových domech tisíce případů týrání a pohrůžek ze strany muslimů vůči křesťanům, přičemž někteří migranti právě z tohoto důvodů žádají o oddělené ubytování v zařízeních, ve kterých sdílejí společné prostory s muslimy. Nejde ale o případy, které by byly příznačné pouze pro Německo. Stejná situace je i v Rakousku, kde lidé vnímají přechod ke křesťanství jako "rozsudek smrti", jak uvedl uprchlík nechávající si říkat Christopher. I v Itálii, domovu římskokatolické církve, lidé z Blízkého Východu raději skrývají své vyznání kvůli možným represím.

Témata:  uprchlíci křesťanství Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy