Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Berlína vyšel pochod za Aleppo, v půlce ledna aktivisté dorazí i do Prahy

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Několik stovek aktivistů dnes vyrazilo z Berlína pěšky do severosyrského města Aleppo. Podle plánu by 9. ledna 2017 měli účastníci nezvyklé akce překročit hranice ČR u severočeských Petrovic. Do Prahy dorazí 15. ledna.

Z Prahy mají aktivisté pokračovat do Vídně a dál přes Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Makedonii a Řecko do Turecka. Pokud se jim to podaří, chtěli by dojít nakonec až do Halabu na severu Sýrie.

Trasa by měla od Rakouska zhruba kopírovat takzvanou balkánskou migrační stezku, po které loni do Evropy přišly statisíce uprchlíků převážně z válkou zmítané Sýrie. Aktivisté ji ale projdou opačným směrem.

Pochodem, který iniciovala novinářka a blogerka Anna Albothová, chtějí účastníci vyjádřit solidaritu s lidmi nejen v Halabu. "Nemůžeme dál sedět před obrazovkami a nic nedělat, tvrdit, že jsme bezmocní. Nejsme bezmocní. Na to je nás příliš mnoho," stojí v manifestu pochodu.

Témata:  Sýrie Německo lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy