Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konference v Paříži bude řešit mír mezi Izraelem a Palestinou

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ramalláh - V polovině ledna se v Paříži uskuteční mírová konference o Blízkém východě. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás doufá, že se na ní podaří stanovit mechanismus, který povede k ukončení výstavby židovských osad na okupovaných palestinských územích.

Konference se uskuteční 15. ledna, zástupci Izraele se jí ale nezúčastní. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua by řešení mohla přinést pouze přímá jednání mezi Palestinci a židovským státem. Abbáse již k podobné schůzce vyzval, ten ji ale odmítá, dokud nebude ukončena právě výstavba osad.

Francie se opakovaně snaží obnovit skomírající mírový proces mezi Palestinou a Izraelem. Předběžnou konferenci uspořádala už v červnu, představitelé Izraele a Palestiny ale nepřijeli.

Smyslem lednové konference na úrovni ministrů zahraničí má být zjistit, zda by obě strany konfliktu byly schopny obnovit mírová jednání.

Hlavní body rezoluce OSN

Výstavba osad, kterou Izrael provádí na palestinských územích okupovaných od roku 1967 včetně území východní části Jeruzaléma, porušuje mezinárodní právo a ohrožuje vizi dvou států, které by žily bok po boku v míru a bezpečnosti.

Izrael musí okamžitě zastavit všechny osidlovací aktivity na okupovaných palestinských územích včetně východní části Jeruzaléma. Negativní kroky, které ohrožují řešení dvou států, musí Izrael zvrátit.

Na změnách hranic z roku 1967, a to včetně oblasti Jeruzaléma, se mohou dohodnout jen oba státy v rámci mírových jednání. Všechny státy musejí rozlišovat mezi územím státu Izrael a územími okupovanými od roku 1967.

Násilí vůči civilistům včetně teroristických útoků, jakož i provokacím a ničení se musí zabránit. Obě strany musejí zvýšit úsilí v boji proti terorismu a jasně odsoudit všechny teroristické činy.

Generální tajemník OSN musí Radu bezpečnosti každé tři měsíce informovat o plnění zadání vyplývajících z této rezoluce.

Témata:  Mahmúd Abbás Izrael Palestina

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy