Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při bojích v Sýrii byl prý zabit velitel IS

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Ostré boje mezi syrskými povstalci a radikály si zřejmě vyžádaly život jednoho z vysoce postavených velitelů Islámského státu (IS).

Uvedli to dnes opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

Velitel známý jako abú Džandal Kuvajtí přišel o život během ofenzivy povstaleckých bojovníků u strategické přehrady, která se v oblasti nachází.

Zahynul během snahy islamistů získat zpět vesnici Džabar, kterou rebelové dobyli v pondělí, uvedl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR.

Součástí koalice, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF), jsou i silné kurdské milice YPG. Nyní SDF postoupila až do vzdálenosti pěti kilometrů od přehrady.

Takzvaný Islámský stát (IS) je sice na ústupu jak v Sýrii, tak v Iráku, začátkem prosince ale podnikl překvapivý útok na historickou Palmýru, kterou v bojích na jaře po devítiměsíční okupaci ztratil. Tehdy v březnu ji opět dobyly syrské jednotky s podporou ruské armády.

Témata:  Sýrie Syrská krize Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy