Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podzimní volby se blíží, strany zahajují přípravy a plánují sjezdy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Politické strany se příští rok budou soustředit na přípravu podzimních voleb do Poslanecké sněmovny. Situací může výrazně zamíchat hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které letos ukončilo spolupráci s TOP 09 a v příštím roce se bude rozhodovat, zda bude mít v budoucnu nového partnera.

Jako první se setkají v únoru představitelé hnutí ANO. Výrazné změny ve směřování nebo v personálním složení hnutí se vzhledem k jeho velkému náskoku nad ostatními stranami ve volebních preferencích neočekávají. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš by měl být potvrzen v předsednické funkci.

Bouřlivější debaty se čekají na březnovém sjezdu ČSSD v Brně. Premiér Bohuslav Sobotka čelí od letošních krajských a senátních voleb silné vnitrostranické kritice. Sociální demokraté vyhráli ve dvou krajích a celkem získali pět hejtmanů, zatímco dosud jich měli 11. Část politiků ČSSD, včetně jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly nebo poslance Jeronýma Tejce, připsala zodpovědnost za volební neúspěch právě premiérovi. Tejc chce na sjezdu kandidovat na prvního místopředsedu strany proti ministru vnitra Milanu Chovancovi, který funkci zastával dosud a který má Sobotkovu podporu.

V květnu se uskuteční také celostátní sjezd KDU-ČSL, kde bude předsednickou funkci obhajovat vicepremiér Pavel Bělobrádek. Ještě před sjezdem by se ale mělo rozhodnout o tom, zda lidovci půjdou do voleb samostatně, nebo uzavřou nějakou formu spolupráce se STAN, o níž začali v prosinci jednat.

Témata:  politické strany volby TOP 09 Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy