Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moje armáda bude příměří dodržovat, slíbil syrský prezident Asad

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek/Moskva – Hlavy Ruska a Sýrie spolu dnes telefonicky jednaly o dojednaném syrském příměří. Bašár Asad slíbil Vladimiru Putinovi, že syrská armáda je připravena dodržovat se syrskou opozicí. Podle agentury Reuters to oznámil Kreml.

Podle Asada jsou chystané mírového rozhovory v kazašské metropoli důležitý krok na cestě za konečným urovnáním válečného konfliktu v zemi.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim mezitím v rozhovoru se státní televizí prohlásil, že Sýrie má skutečnou šanci vyřešit konflikt politickým způsobem. Odpovědnost teď podle něj leží na povstalcích.

„Je povinností těch frakcí, které podepsaly (příměří), aby se distancovaly od Fronty An-Nusra (nynější Fronta dobytí Sýrie) a DAIŠ (arabská zkratka pro Islámský stát) a aby potvrdily, že na ně nejsou napojené," řekl Mualim.

V Sýrii má platit od dnešní půlnoci (23:00 SEČ) platit příměří. Do klidu zbraní však nejsou zahrnuty teroristické organizace, jako jsou kurdské milice YPG, nebo IS.

Témata:  Sýrie Rusko Bašár Asad

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy