Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii platí od noci příměří, dohlíží na něj Rusko a Turecko

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - V Sýrii začalo o půlnoci (23:00 SEČ) platit příměří, na kterém se dohodli protivládní povstalci s režimem syrského prezidenta Bašára Asada. Jako garanti na něj dohlíží Rusko a Turecko. Podle aktivistů z opoziční Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) se zdá, že nepřátelské strany příměří dodržují. Dřívější pokusy o klid zbraní v blízkovýchodní zemi ztroskotaly.

Součástí příměří nejsou teroristické organizace, jako jsou Islámský stát (IS) či Fronta dobytí Sýrie (dříve známá jako An-Nusra), ani milice syrských Kurdů YPG. Ujednání se syrskou vládou ale podpořily největší opoziční skupiny.

Krátce před začátkem klidu zbraní zahynulo podle aktivistů ze SOHR při náletech a ostřelování předměstí Damašku nejméně 22 lidí. Mezi mrtvými je údajně přinejmenším 14 dětí.

Příměří oznámil ruský prezident Vladimir Putin, který je hlavním spojencem syrské autoritářské hlavy státu Bašára Asada. Putin kvůli příměří dnes telefonoval s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem, s nímž jednal i o nadcházejících mírových rozhovorech v Astaně, které by Rusko rádo svolalo již v lednu. Ruský diplomat a prostředník pro Sýrii Vitalij Naumkin dnes nevyloučil, že v kazašské metropoli se jednání uskuteční ještě před 20. lednem, kdy zvolený americký prezident Donald Trump složí přísahu.

Za pozitivní krok považují zprávu o příměří mimo jiné Spojené státy, které doufají, že všechny strany konfliktu dodrží své závazky. Rusko během dne sdělilo, že uvítá, pokud se Trumpova administrativa zapojí do mírových rozhovorů.

Dohoda o klidu zbraní se podle Moskvy skládá ze tří dokumentů. První je slib zastavit bojové operace, druhý je soubor opatření týkající se kontroly příměří a třetí je souhlas se zahájením mírových rozhovorů.

Rusko v posledních hodinách také oznámilo, že jeho ambasáda v Damašku se dnes stala terčem minometné palby. Útok, který se obešel bez mrtvých a zraněných, Moskva považuje za provokaci a snahu odvrátit příměří. Pod palbou bylo velvyslanectví i ve středu, a to dvakrát.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo seznam sedmi ozbrojených opozičních skupin, které se do příměří zapojily. Největší z nich je hnutí Ahrár aš-Šám, které má asi 16.000 ozbrojenců. To ale později uvedlo, že k dohodě má výhrady, proto ji zatím nepodepsalo. Podrobnosti o výhradách chce oznámit ve vhodný čas.

Válka v Sýrii zuří již téměř šest let. Podle posledních údajů si vyžádala více než 300.000 obětí. Zatímco Moskva podporuje režim v Damašku, Ankara stojí na straně převážně sunnitských protivládních povstalců. Pokud příměří vydrží, svolalo by Rusko rádo už na leden do kazašské Astany mírové rozhovory.

Témata:  Sýrie Syrská krize Rusko Turecko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy