Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharsko, Slovensko a Irsko se potýkají s ptačí chřipkou

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Sofia/Dublin - Bulharsko a Irsko děsí ptačí chřipka. Kvůli výskytu ptačí chřipky zlikvidují Bulhaři chovy kuřat a kachen v Plovdivské oblasti na jihu země.

Rovněž platí zákaz rybolovu v jezerech, okolo kterých žijí divocí migrující ptáci. Ptačí chřipku dnes ohlásilo i Irsko, kde nákaza postihla divoké kachny, informovala agentura Reuters.

Od 16. prosince byl virus ptačí chřipky odhalen na 14 bulharských farmách; v sedmi případech šlo o kachní farmy v Plovdivu. Jeden případ byl zaznamenán u divokých ptáků. Ve vesnici Manole, která leží v Plovdivské oblasti, bylo tento měsíc zlikvidováno 3150 kachen.

Výskyt ptačí chřipky byl dnes potvrzen i v Irsku. Podle irského ministerstva zemědělství byl vir odhalen u divokých kachen na jihovýchodě země. Kvůli potvrzení ptačí chřipky v Británii nařídilo Irsko minulý týden, aby byly drůbeží chovy umístěné do vnitřních prostor.

První výskyt ptačí chřipky na svém území ve čtvrtek ohlásilo také Slovensko. V bratislavském malochovu během vánočních svátků uhynulo celé hejno slepic. Později se potvrdila přítomnost viru ptačí chřipky. Jelikož šlo o soukromý chov, maso ani vejce se nedostaly do obchodní sítě.

Témata:  Bulharsko Irsko ptačí chřipka Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy