Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorismus islamistů je pro Německo největší zkouškou, volá Merkelová

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Berlín - Islamistický terorismus představuje největší zkoušku, kterou nyní Německo prochází. V novoročním projevu to řekne německá kancléřka Angela Merkelová.

Německo podle kancléřky dělá vše, co je v jeho silách, aby zajistilo bezpečnost svých občanů. Text novoročního projevu, který se bude v televizi vysílat dnes večer, s předstihem zveřejnila německá vláda.

"Nejtěžší zkouškou je bezpochyby islamistický terorismus, který má řadu let na mušce i nás Němce," uvádí Merkelová ve svém projevu. "Je obzvlášť trpké a odporné, když teroristické útoky páchají lidé, kteří v naší zemi údajně hledají ochranu," dodává.

Merkelová v projevu rovněž upozorňuje, že je v zájmu Německa hrát vedoucí roli při řešení celoevropských problémů. Evropská unie by se nicméně podle kancléřky měla jako celek soustředit zejména na to, co dokáže skutečně řešit lépe než jednotlivé státy.

Merkelová v projevu také poukazuje na dobrý stav německé ekonomiky. "Ještě nikdy nemělo práci tolik lidí, jako dnes. Naše podniky si převážně stojí dobře. Náš hospodářský úspěch nám dává možnost posílit sociální systém a pomoci těm, kteří to potřebují," uvádí.

Stejně jako v loňském novoročním projevu, ani v tom letošním Merkelová nenachází pochopení pro lidí, kteří šíří nenávist. Vyslovuje se pro "otevřený pohled na svět". Odpovědí na "nenávistí naplněný svět terorismu" může být podle Merkelové jen demokracie, právní stát a společné hodnoty. "Náš stát dělá vše pro to, aby svým občanům zajistil bezpečnost ve svobodě," uvádí se v kancléřčině proslovu.

Témata:  Angela Merkelová Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy