Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rok míru? Nový generální tajemník OSN chce dát přednost klidu před válkou

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Nový generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres dnes v novoročním projevu vyzval, aby svět dal přednost míru před válkou.

Nastávající rok by se podle jeho přání měl stát rokem, v němž lidé povedou dialog a budou se vzájemně respektovat při řešení politických sporů. Portugalec Guterres dnešním dnem ve funkci generálního tajemníka OSN nahradil Jihokorejce Pan Ki-muna.

"Dnes, na Nový rok, vás všechny vyzývám, abyste se ke mně připojili se společným novoročním předsevzetí: Dejme míru přednost před vším ostatním!" uvedl Guterres a vyzval, aby občané, vlády i světoví lídři učinili rok 2017 rokem úsilí o překonání neshod.

"Mír musí být naším cílem i rádcem," uvedl někdejší portugalský premiér.

Ve válkách, kterými trpí civilní obyvatelstvo, není podle Guterrese vítězů a poraženými jsou všichni. Konflikty podle něj přinášejí také obrovské hospodářské ztráty a "přiživují nedůvěru a strach, které mohou přetrvat po generace". "Ať se rok 2017 stane rokem míru," zakončil Guterres novoroční poselství.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) António Guterres

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy