reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová považuje útok za nelidský. "Mé myšlenky byly dnes ráno s oběťmi, jejich rodinami a přáteli," sdělila Merkelová. Považuje za nelidské útočit na "lidi, kteří chtěli společně slavit nový rok".

Také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v prohlášení označil istanbulský útok za "krutý a zbabělý" čin. Německo "stojí v těchto těžkých hodinách po boku Turecka," ujistil Steinmeier.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyjádřil soustrast příbuzným zemřelých a reagoval prostřednictvím twitteru: "Strašlivý začátek roku 2017 v Istanbulu. Soucítím s rodinami obětí tohoto odporného zločinu."

Italský ministr zahraniční Angelino Alfano vyzval, aby se země a kontinenty spojily v boji proti terorismu. "Je to připomínka toho, že boj proti terorismu trvá i v době svátků nebo oslav, slzy nestačí," tweetoval Alfano.

Podle Putina je teroristům naprosto neznámý "koncept lidské morálky". Je podle něj společným úkolem reagovat na terorismus "rozhodně". Ubezpečil, že Rusko zůstává "spolehlivým partnerem" Turecka v boji proti terorismu.

Mezi prvními soustrast vyjádřil ještě v noci také americký prezident Barack Obama, který nabídl Ankaře americkou pomoc.

Izraelský prezident Reuven Rivlin atentát na noční klub považuje za útok na celou civilizaci. "Vyjadřuji soustrast rodinám obětí a přeji uzdravení zraněným," sdělil Rivlin.

Střelba v tureckém nočním klubu byla podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska odporným zločinem. Podobným útokům je podle nich třeba předcházet mimo jiné spoluprácí tajných služeb. Podle předsedy STAN Petra Gazdíka i Hamáčka ale žádná z opatření proti terorismu nebudou nikdy stoprocentně účinná. Politici to dnes uvedli pro ČTK v reakcích na střelbu v luxusním istanbulském klubu, kde neznámý střelec zabil 39 lidí a nejméně 69 dalších zranil. Mezi oběťmi jsou i cizinci.

Hamáček s připomínkou nedávného teroristického útoku v Berlíně uvedl, že terorismus je jednou z nejodpornějších forem násilí, nezná hranice a cílí převážně na nevinné civilisty. "Žádná opatření proti terorismu, jakkoli robustní, nikdy nebudou stoprocentně účinná," řekl. Nejúčinnější je podle něj prevence, posilování schopností tajných služeb a jejich spolupráce.

"Ať už byl motiv jakýkoli, je to odporný zločin, který musí odsoudit každý slušný člověk," uvedl Kalousek. Úkolem je podle něj intenzivní spolupráce pro minimalizaci rizik podobných událostí, a to spolupráce zejména mezi tajnými službami a bezpečnostními složkami.