Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Filipíny se sbližují. Do Manily připluly ruské lodě

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Manila - Kontroverzní filipínský prezident Rodrigo Duterte chce po Číně zlepšit také vztahy s Moskvou. Do přístavu v Manile dnes připluly dvě lodě ruského vojenského námořnictva, uvažuje se o nákupu zbraní.

Jde o třetí takovou ruskou návštěvu na Filipínách, ale první od nástupu Duterteho do úřadu hlavy státu loni v červnu.

Zástupce velitele ruské tichomořské flotily kontradmirál Eduard Michajlov řekl, že plavidla připlula s širokou škálou zařízení, která budou během pětidenní návštěvy předvedena filipínské armádě.

"Můžete si vybrat... spolupráci se Spojenými státy, nebo spolupráci s Ruskem, ale pokud jde o nás, můžeme vám pomoci v čemkoli budete potřebovat," prohlásil kontradmirál po přivítacím ceremoniálu.

Filipíny jsou silně závislé na Spojených státech, svém letitém bezpečnostním spojenci, pokud jde o zbraně, lodě a letadla. Nicméně v posledních letech se obracejí i na další země ve snaze modernizovat své ozbrojené síly, poznamenala AP.

Témata:  Filipíny Ruská armáda Rodrigo Duterte Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 20:11

Rusko a Ukrajina si po rozhovorech vymění vysídlené děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy