Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské příměří bude monitorovat Rusko spolu s Tureckem

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Ankara - Turecko a Rusko jako garanti dohody o příměří zřídí v Sýrii kontrolní stanoviště, z nichž se bude monitorovat příměří. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že ofenziva proti radikálům z Islámského státu (IS) brzo skončí.

Al-Báb leží u turecké hranice na trase, která je pro IS životně důležitá pro dopravu zásob a posil do Sýrie. O Al-Báb bojují spolu s tureckou armádou skupiny, které Turecko podporuje.

Erdogan dnes řekl, že je odhodlán "vyčistit" i další oblasti v Sýrii včetně Manbidže. Toto město leží asi 50 kilometrů východně od Al-Bábu, v minulosti bylo rovněž v rukou IS, ale osvobodily je kurdské milice YPG, což Ankara nese nelibě.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes oznámil, že ruští odborníci budou v Turecku 9. a 10. ledna jednat o přípravě syrských rozhovorů, které začnou v Kazachstánu 23. ledna.

Část opozice kvůli útokům syrské armády a jejích spojenců tento týden vypověděla účast na přípravě rozhovorů v Kazachstánu. Boje jsou hlášeny několik dní z okolí Damašku a také z provincie Idlib.

List Hürriyet získal text dohody o příměří sjednané 29. prosince mezi syrským režimem a povstalci díky prostředníkům. Byly jimi Rusko, Turecko a Írán. Text stanoví, že "prostředníci zřídí hlídky v obývaných oblastech poblíž nynější kontaktní linie, aby zajistili dodržování příměří". Klid zbraní má umožnit zahájit mírové rozhovory, které Rusko svolalo do Astany.

Témata:  Sýrie Turecko ruské angažmá v Sýrii Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy