reklama

Jak píše server Express, američtí republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham odcestovali na ukrajinskou frontovou linii, konkrétně do obce Šyrokyne, kde před vojáky slibovali, že „rok 2017 bude rokem útoku". Zároveň uvedli, že dojde k porážce Putina na bojištích východní Evropy.

Bývalý republikánský prezidentský kandidát a válečný zajatec ve Vietnamu John McCain varoval, že pokud Putin na Ukrajině zvítězí, pak může přijít další invaze a podmanění i jiných částí světa. Jeho stranický kolega Graham pak ukrajinským vojákům řekl, že „obdivuje fakt, že chtějí bojovat za svou vlast“.

„Váš boj je náš boj – a rok 2017 bude rokem ofenzivy. Vrátíme se do Washingtonu a budeme tlačit na Rusko. Dost bylo ruské agrese. Je čas, aby zaplatili cenu nejvyšší. Nebojujeme s ruským lidem, ale s Putinem. Slibujeme vám, že vaši záležitost budeme ve Washingtonu řešit, budeme informovat Američany o vaší statečnosti a zasadíme se o boj proti Putinovi,“ uvedl Graham.

„Věřím, že vyhrajete. Jsem přesvědčen, že vyhrajete a my uděláme vše, co můžeme, abychom vám poskytli to, co potřebujete k vítězství. Uspějete ne kvůli vybavení, ale kvůli vaší odvaze. Takže vám děkuji. Svět se dívá, protože si nemůžeme dovolit, aby tady Vladimir Putin uspěl. Protože jestli se mu to podaří, podaří se mu to i v jiných zemích,“ varoval McCaine.

Slova republikánských senátorů jsou přitom v rozporu s tím, jak se o Rusku vyjadřuje nově zvolený americký prezident Donald Trump, který má v plánu s Moskvou navázat lepší vztahy a s Putinem spolupracovat.

Shyrokyne je vesnice ležící na východ od strategického přístavního města Mariupol u Azovského moře, která byla z velké části zničena při krutých bojích v průběhu první poloviny roku 2015. Tato oblast má zásadní význam pro ukrajinskou obrannou linii.