Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva stahuje armádu ze Sýrie, letadlová loď Admirál Kuzněcov se vrátí do Ruska

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Rusko začalo stahovat část svých vojáků ze Sýrie, kde operovali od září 2015. Příměří vyjednané Ruskem, Tureckem a Íránem trvá už týden a má pomoci připravit mírové rozhovory, jež Moskva svolala na leden do Kazachstánu.

Oznámila to dnes agentura Interfax. Podle generálního štábu ruské armády budou jako první staženy lodě vyslané k Sýrii loni. Jde o letadlovou loď Admirál Kuzněcov, těžký raketový křižník Pjotr Velikij a doprovodná plavidla.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že letadlová loď se během dvou měsíců podílela na 420 bojových operací a zničení 1252 teroristických cílů.

Prezident Vladimir Putin ohlásil plánované zmenšení ruských sil v Sýrii, když 29. prosince oznámil dohodu o novém příměří. Řekl tehdy, že ruská armáda sníží počet svých vojáků v Sýrii.

Kolik přesně mužů či zbraní má být z boje staženo, ale neupřesnil. Řekl také, že Rusko bude pokračovat "v boji s mezinárodním terorismem v Sýrii" a v podpoře syrské armády.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda Sýrie Rusko Syrská krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy