Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer a Merkelová mají i nadále neshody, řešení sporu skončilo fiaskem

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Mnichov - Jak kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová, tak šéf bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer odmítli kompromis navržený jejich stranickými kolegy. I na začátku volebního roku tak mezi sesterskými vládními stranami trvají vážné neshody.

CSU požaduje, aby se strop stanovil na 200.000 uprchlících ročně a dokonce hrozí, že pokud se tak nestane, nepůjde do příští vlády. CDU tento požadavek odmítá a argumentuje i tím, že by takové ustanovení bylo nejspíš v rozporu s ústavou.

Dvojice stranických expertů na otázky vnitřní bezpečnosti - Armin Schuster za CDU a Stephan Mayer za CSU - se proto už před několika měsíci obrátila na předsedy stran dopisem s návrhem možného kompromisního řešení.

Návrh počítá s tím, že by kapacita pro přijímání běženců byla proměnlivá, každý rok by se počítala znovu a byla by navázána na počet uprchlíků z roku předešlého. Deník Bild dnes uvedl, že v okolí bavorského premiéra Seehofera se o návrhu dvojice poslanců mluví jako o mrtvě narozeném. Vedení CSU nadále požaduje stanovení pevné hranice pro přijímání uprchlíků.

CSU dnes svůj postoj k horní hranici pro přijímání uprchlíků znovu potvrdila. Její poslanci ve Spolkovém sněmu na výjezdním zasedání v bavorském Seeon přijali usnesení, v němž požadují její zavedení. Někteří vedoucí představitelé CSU už dokonce podle německých médií nepočítají ani s tím, že se spor podaří vyřešit do voleb.

Témata:  Angela Merkelová Horst Seehofer

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy