Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odejde Británie z jednotného trhu? Londýn připravuje strategii brexitu

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayové v dnešním rozhovoru pro televizi Sky News odmítla obviňování, že úvahy jejího kabinetu o brexitu jsou zmatené nebo že stále nemá žádný plán pro vyjednávání s Bruselem. V příštích týdnech prý jasně vytyčí strategii pro jednání o brexitu.

Postup své vlády při vyjednávání o odchodu země z EU tvrdě kritizoval britský velvyslanec při Evropské unii Ivan Rogers, který počátkem ledna z funkce odstoupil.

Podle Mayové je chybné chápat kontrolu nad volným pohybem a volná obchod jako dvě odporující si části rovnice. "Jsem smělá v tom, co můžeme naším vztahem s EU získat pro Spojené království, protože to podle mě bude dobré pro Evropskou unii. Moje úvahy tak vůbec nejsou zmatené," řekla.

Vysvětlila, že se na kontrolu přistěhovalectví a na vyjednání dobré obchodní dohody nedívá jako na problém buď, anebo. "Mimo Evropskou unii budeme moci kontrolovat migraci a stanovit vlastní pravidla pro lidi přicházející do Spojeného království, zároveň jako součást výstupové dohody budeme usilovat o to, abychom získali co nejlepší dohodu o vzájemném obchodování s Evropskou unií," dodala.

Portál Politico z rozhovoru usuzuje, Mayová naznačila možnost odchodu Británie z jednotného trhu.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy