Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Abbás vyzývá Trumpa, aby nepřesouval ambasádu do Jeruzaléma

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás
Foto: CNN

Ramalláh - Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás vyzval v dopise zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nepřesouval velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Informovala o tom dnes palestinská agentura WAFA. Trump, jenž se svého úřadu ujme 20. ledna, už dříve uvedl, že chce ambasádu přestěhovat.

Postavení Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Naprostá většina států včetně České republiky i USA má svá velvyslanectví v Tel Avivu kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma.

Agentura WAFA neupřesnila, kdy byl dopis odeslán. Uvedla pouze, že Abbás v něm vysvětluje "rizika" přesunu ambasády a varuje před tím, že takový krok by měl "katastrofální dopad na mírový proces, řešení (konfliktu v podobě ustavení) dvou států a na stabilitu a bezpečnost celého regionu".

Abbás podle agentury WAFA poslal obdobný dopis také zástupcům světových mocností, včetně Ruska, Číny a Evropské unie. Žádá v něm, aby Washington od jejich plánu odradily.

Témata:  Mahmúd Abbás Donald Trump Palestina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy