reklama

Dvojí pumový útok se udál poblíž sídla afghánského parlamentu v centru metropole Kábulu, přihlásil se k nim Taliban. Další dva útoky se odehrály v provinciích Hílmand a Kandahár.

Kábulská policie uvedla, že nejprve udeřil sebevražedný útočník v automobilu a když krátce nato na místo dorazili členové bezpečnostních složek, vybuchlo další vozidlo. Většinu obětí tvoří řadoví pracovníci parlamentu. V oblasti útoku jsou také sídla ministerstev a americká univerzita. Atentát byl spáchán v odpoledních hodinách místního času, kdy se pracující vracejí domů ze zaměstnání a v ulicích je rušno.

Povstalci z řad Talibanu uvedli, že jejich terčem byl malý autobus s příslušníky afghánské rozvědky. Úřední zdroje z ministerstva zdravotnictví se na počtu mrtvých a zraněných zatím neshodují: agentura AP s odvoláním na zdroj z ministerstva uvádí 38 mrtvých a 72 zraněných; podle agentury Reuters jiný zdroj z téhož resortu hovořil o 33 mrtvých a více než 70 zraněných.

Další atentát se podle agentury AFP odehrál u rezidence guvernéra provincie Kandahár. Devět až 12 lidí přišlo o život a zhruba stejný počet utrpěl zranění. Mezi zraněnými je i guvernér provincie a také velvyslanec Spojených arabských emirátů v Afghánistánu.

Podle agentury AP útočil sebevražedný atentátník také v jihoafghánské provincii Hílmand, kde přišlo o život sedm lidí. Terčem útoku bylo sídlo využívané místní rozvědkou.