Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají jasno: Německo je arogantní, ale věříme mu. Důvěřuje někdo nám?

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Londýn - Němci jsou nejvíce arogantní národ z celé Evropy a velká část zemí s nimi nemá žádný soucit.Ukázal to netradiční průzkum magazínu Economist, který zkoumal, jaké k sobě mají různé evropské národy sympatie.

Vztahy mezi evropskými zeměmi jsou najpaté a ochladly zejména s příchodem migrační krize. Ta se nejvíce dotkla Německa a řada evropsnů právě této zemi dává za vinu, že se po Evropy pohybují statisíce migrantů. To je ostatně jeden z důvodů, díky kterým jsou podle magazínu Economist Němci nejarogantnější evropský národ.

Tvrdí to alespoň Italové, Španělé, Řekové, Poláci a Češi, podle kterých role spasitele Evropy Německu rozhodně nepřísluší. Jiné národy se ale domnívají, že nejvíce arogantní zemí je Francie, což o sobě tvrdí nejen sami Francouzi, ale i Britové a Němci.

V opačném případě se ale už země neshodují. Podle Britů jsou nejméně arogantním národem Britové, podle Franouzů právě jsou zase nejméně arogantní oni, to samé o sobě tvrdí Němci, Řekové i Poláci. Španělé a Italové považují za nejméně arogantní zemi Španělsko a podle Čechů je to Slovensko.

Nevěříme vám!

Neméně zajímavý je i žebříček důvěryhodnosti. Paradoxně věří nejvíce zemí Němcům, konkrétně Británie, Francie, Německo, Itálie, Polsko, Česko a Španělsko. Jen Řekové věří nejvíce sami sobě.

Poláci paradoxně věří Němcům také nejméně, stejně jako Řekové. Podle Čechů je nejméně důvěryhodným národem Řecko, podle Italů a Španělů Itálie. Němci a Francouzi také označili Řecko za nejméně důvěryhodnou zemi a podle Britů jsou to Francouzi.

Soucit máme sami se sebou

Průzkum také zjišťoval, se kterou zemí má kdo největší a nemnejší soucit. Není ale překvapením, že všechny národy mají největší soucit samy se sebou. 

Naopak nejméně soucitu se dočkali opět Němci, které nelituje Británie, Itálie, Španělsko, Řecko, Polsko ani Česká republika. Pouze Francouzi a Němci mají nejméně soucitu s Brity.

Témata:  Evropa Německo průzkumy Češi Česká republika Polsko Slovensko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy