reklama

Nový generální tajemník OSN António Guterres ujistil, že konečná dohoda je na dosah ruky. "Jsme velmi blízko dohodě. Ale nemůžete čekat zázraky. Bude nutné mít trpělivost," upozornil Guterres s tím, že v zájmu pevného a trvalého řešení nelze dohodu ušít horkou jehlou.

"Konference o Kypru... bude pokračovat na expertní úrovni 18. ledna diskusemi o bezpečnosti a zárukách, existujících obavách a (různých) přístupech a až budou známy výsledky, konference o Kypru bude pokračovat ve stejném složení jako ve čtvrtek," oznámil mluvčí kyperské vlády Nikos Christodulidis.

Konference se zúčastnili prezidenti obou částí ostrova Nikos Anastasiadis a Mustafa Akinci, kteří si ve středu v historickém kroku vyměnili mapy s navrženým konečným rozdělením budoucí kyperské federace. Podle Anastasiadise bylo v rozhovorech dosaženo většího pokroku v politickém dialogu. Výměna map je podle něho základem pro další diskuzi.

Anastasiadis se také vyslovil proti přítomnosti turecké armády v severní, turecké části Kypru, až bude dosaženo dohody. Ankara ale na setrvání svých 30 tisíc vojáků na ostrově trvá. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes prohlásil, že ostrov by musely opustit všechny cizí jednotky.

Kypr je od turecké invaze v roce 1974, kdy se tam kyperští řečtí nacionalisté pokusili o vojenský převrat, rozdělen na Severokyperskou tureckou republiku, kterou uznává jen Turecko, a Kyperskou republiku. Kypr je členem EU, ale de facto jen jeho řecká část, která již několik let blokuje rozhovory o vstupu Turecka do unie.